HÍREK

Befejeződött a györkönyi Pincehegy turisztikai fejlesztése

2019 szeptember 30.

A Tolna megyei Györkönyben véget ért az a beruházás, amely a helyi Pincehegy népi építészeti örökségét volt hivatott kor- és népszerűbbé tenni. Az európai uniós pályázat keretében, közel százmillió forintból megvalósult fejlesztés jelentősen növelheti a község vonzerejét mind a helyi lakosok, mind a turisták körében.

Hagyomány-továbbéltetés és szórakoztatás – ezekkel a célokkal tervezte meg és hajtotta végre a beruházást az elmúlt háromnegyed évben a györkönyi önkormányzat. A projekt négy olyan létesítmény építését, illetve megújítását foglalta magában, amelyek mindegyike más-más arcát mutatja meg a Pincehegynek és tradícióinak. A kiállító- és élménytérben, modern eszközpark révén a látogató a magyarországi pincefalvakról, a szóban forgó pályázati fejlesztésekről, valamint számos más érdekességről is tájékoztatást kap. A Nótafa-ösvény kipróbálható egyedi kültéri hangszereket vonultat fel, melyekkel a közös éneklés szokása és öröme tartható életben. Annak érdekében, hogy a Pincehegy továbbra is népszerű és alkalmas közösségi találkozóhely maradjon, felújították a lelátót, ahonnét így már biztos, hogy hiányérzet nélkül élvezhetők lesznek a szabadtéri színpad programjai. A negyedik fejlesztés pedig egy tematikus játszótér, ahol pl. hordóból készült kisvonat, és egyéb, ugyancsak a borkészítéshez köthető tárgyakat, alapanyagokat mintázó elemek fogadják a gyerekeket.

– Több száz éves pincefalu a miénk, egy különleges vidéki közeg, amely ideális az épített népi örökség és a borkultúra iránt érdeklődők számára – mondja Györköny polgármestere. Braun Zoltán emlékeztet arra, hogy az önkormányzat amúgy mindig is fontosnak tartotta a helyi lakosokat összetartó és a turisták figyelmére is érdemes rendezvényeit – a Funky Party-tól kezdve a ZeGaBo (zene – gasztronómia – bor) programon át pl. a Pincehegyi Derby-ig. Mint fogalmaz, mostantól korszerűbb környezetben és sokszínűbb módon őrizhetik a hagyományaikat, mutathatják be az értékeiket és szórakoztathatják az érdeklődőket. – Nagyon örülök, hogy megvalósult ez a projekt – mondja. – Györköny szebb lett, több lett általa, és okkal remélhetjük, hogy mindez a község idegenforgalmára is jótékony hatást gyakorol. De természetesen mi sem dőlünk hátra, máris további tervek állnak rendelkezésre, melyek megvalósulása esetén Magyarország népi építészeti és turisztikai gyöngyszeme lesz a Pincehegy.

„A györkönyi Pincehegy építészeti örökségének turisztikai fejlesztése” elnevezésű, TOP-1.2.1-15-TL1-2016-00023 azonosítószámú projekt kedvezményezettje a Györköny Községi Önkormányzat. A pályázat célja az épített kulturális örökség megőrzése, a hagyományok fenntartása és bemutatása. A program 98,76 millió Ft pályázati támogatásban részesült (a támogatás aránya 100%). A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A fejlesztés 2019 elején kezdődött, és 2019. szeptember 30-ig tartott.

További információ kérhető:

Braun Zoltán polgármester, Györköny

Tel.: +36 20 371 7273;
e-mail: polgarmester@gyorkony.hu

www.gyorkony.hu,
www.pincehegy.hu,
www.pincefalvak.eu